Vlindertje aan de muur

media

Bij Likeminds heb je geen vlieg aan de muur, maar meer een Vlinder en die verkent op geheel eigenwijze het cultuurlandschap waar dit gezelschap zich mee bemoeit.

DICHT BIJ MIJ – REPETITIES

Gepend op maandag 1 juni 2015

Zij draagt een felgroen Adidasfähig jackje met witte teamletters op haar rug: Maroc! Hij draagt een hyperblauwe fleecetrui en een zwarte broek met twee witte strepen. Nike Air Max en DC schoeisel shinen van voorpret. Welkom bij het voorspel van de nieuwste voorstelling van Likeminds’ Khadija Massaoudi en Koen Kreulen.

DICHT BIJ MIJ
Een man en zijn vrouw. Een vrouw en haar man. Opgejaagd door het verleden, bang voor de toekomst en gedwongen om in het nu te zijn. Beiden overmand door ruis vanuit de buitenwereld. Doorgedrongen in het hoofd en tot diep in de ziel. Of zij de innerlijke rust zullen bereiken, zal de tijd leren.

WEEK 1
Khadija en Koen zijn deze week begonnen met repeteren en hebben er nu drie dagen op zitten. Koen geeft meteen aan dat hij blij is dat hij niet ook nog hoeft te schrijven. Want dat is zo voor Khadija. Zij heeft de voorstelling geschreven en kan met de aftrap van het maakproces pas gaan redigeren. Het gaat over ruis in je kop. Over een teveel aan prikkels en een zoekend stel. Deze mensen hebben zin in dit stuk. En stuk gaan ze. Om elkaar. Terwijl Khadija wat bij haar thee wegdroomt, begint ze te zingen:

“O Koen O Koen ik ben zo gek op jou ik weet niet wat ik moet doen”

Koen grijpt naar zijn gitaar en vertrekt mee:
“Khadija, ik zal het je vertellen, knoop het goed in je oorlellen Ooooo je bent mijn hartsvriendin!”

Avocado, filet american, tonijnsalade, cherrytomaatjes, mandarijnen en bananen vullen de lunchtafel. Het hoofdingrediënt schittert echter door afwezigheid: er mist namelijk krentenbrood en dit is ouwejongenskrentenbrood op zijn virtuoost:

“Ik zag je lopen in West op je best Maar je keek me niet meer aan
Zag me niet meer staan
Je loopt nu met die andere Marokkaan Ik weet niet wat ik moet doen

En ik heet ook nog steeds Koen!!”

Wat begon als een experiment in de Amsterdamse Hortus Botanicus moet theater opleveren, maar lijkt onder de huidige ontspanning meer en meer op Disney on crack:

“Oooooo Koen, maar ik loop daar buiten dan ook op mijn nieuwe schoen!”

Regisseur Sarah Ringoet begeleidt de totstandkoming van Dicht Bij Mij en komt de musical godzijdank inlopen. Zij brengt geel en groen mee in de vorm van een voetbalsjaal. Met een aubergine muts on top. Bovendien weet ze van wanten: “Gaan we meteen kijken?”

Khadija en Koen nemen hun plaats op de vloer in. Er klinken oriëntaalse klanken en de vrienden lijken een ogenblik later op het prachtige posterbeeld dat Bas Koopmans voor hen ontwierp. Kijk, dat de eerste scenes zo geschapen en niet geschopt worden, is natuurlijk op zich al pure winst.

NIEUWSGIERIG?
DICHT BIJ MIJ speelt van 18 t/m 22 maart 2015 in het Magazijn via het Frascati Theater. Tickets koop je hier!