Likeminds bedankt! 2020

Likeminds bedankt! 2020

Het is weer tijd voor Likeminds bedankt!
Hét festival waar je het aller-aller-allernieuwste werk ziet van onze makers op 17, 18 en 19 december in Amsterdam Noord.

Het programma:
Zigeunerkind met traan van Giovanni Brand
Hümeyra 
van Dilan Yurdakul
Mannish van Steff Geelen
NO MORE ZOMBIE SHIT een nopera van Edna Azulay & Lila Payens

Met één ticket zie je op één avond álle voorstellingen.
4 totaal verschillende performances van totaal verschillende makers, met urgente thema’s in verrassend vormonderzoek.
Voorstellingen over bekeken, beoordeeld en beperkt worden, en over hoe daar uit te breken.
Als opera, als monoloog of als extreme performance, met elektronische muziek of een levenslied van Corry Brokken.

Voorstellingen

Zigeunerkind met traan
Giovanni Brand

Een poging tot verzoening: als je maar lang genoeg als uitschot behandeld wordt ga je er vanzelf in geloven

Als je afstamt van de Roma, mag je je dan ook Roma voelen en noemen, ook al ben je al meer dan tien jaar niet meer op het woonwagenkamp geweest? En klopt het dat je niet welkom bent op dat woonwagenkamp als je uit de kast bent gekomen? En worden Roma op hun beurt door de hele wereld met de nek aangekeken? Giovanni Brand volgt een zoektocht naar zijn roots die bol staat van de oordelen en vooroordelen en volgt smalle marges van begrip en acceptatie. Hij komt erachter dat oordelen in onze natuur zit, zoals ook het Roma in zijn bloed zit. Je kan het negeren maar het is niet te ontkennen. Deze performance is een collage van oordelen.

Gemaakt en gespeeld door Giovanni Brand Eindregie Lynn Schutter
Kostuum Nightmare disorder Bouw decor Gino Post

Lees hier een interview met Giovanni over de voorstelling

Over Giovanni Brand
Giovanni Brand is een performer en schrijver, afgestudeerd van de Toneelacademie Maastricht. Hij vertrekt altijd vanuit zijn intiemste gedachten waardoor er in zijn werk altijd een enorme persoonlijk noodzaak zit. Deze persoonlijke noodzaak zet hij tegenover de wereld waarin we nu leven. Op het toneel is hij grenzeloos omdat hij gelooft dat er geen grenzen zouden mogen bestaan, in welke vorm dan ook. De donkerte die in zijn werk schuilgaat staat in contrast met de lichtheid die hij als persoon met zich mee brengt. Zowel op het toneel als in zijn leven.

Hümeyra
Dilan Yurdakul

De reconstructie van een noodlotstragedie

18 december 2018 wordt de 16-jarige Hümeyra neergeschoten door een haar ex op een schoolplein in Rotterdam. Door een vernietigend rapport van de Inspectie Veiligheid en Justitie wordt maanden na de dood van Hümeyra duidelijk hoe wanhopig het pas zestienjarige meisje vele malen om hulp heeft gevraagd, maar die hulp nooit heeft gekregen.

Dilan Yurdakul schreef een indringende monoloog waarin alle vragen en triggers vanuit een persoonlijk perspectief worden benaderd en waarin ze via een reconstructie antwoord probeert te vinden op deze vragen.

Een lecture performance over ongeloof, schaamte, schuld en onschuld, waarin we door de ogen van Hümeyra dit drama aanschouwen.

Concept, tekst en spel Dilan Yurdakul Begeleiding José Montoya Muziek Stijn Hoes

Lees hier een interview met Dilan over de voorstelling

Over Dilan Yurdakul
Dilan Yurdakul (1991) is actrice en theatermaakster. Naast haar werk voor televisie (o.a. GTST) maakt ze in samenwerking met Likeminds onderdeel uit van het Nieuwe Makers Traject van het Fonds Podiumkunsten. Vorig jaar maakte ze de solovoorstelling Door de Schaduw Heen in samenwerking met Bellevue Dilan is vanwege haar achtergrond geboeid door de wrijving tussen vrijheid en identiteit, tussen autonomie en gemeenschap. In haar werk onderzoekt ze de menselijke staat en reflecteert ze op eigenzinnige wijze op de wereld om haar heen.

NO MORE ZOMBIE SHIT een nopera
Edna Azulay & Lila Payens

While you’re digging your own grave, we’re finding joy in resistance: come join the army of the tramps
In een wereld van falende systemen, een wereld waarin corruptie zichtbaar aan de oppervlakte ligt, maar die niet beter wordt, met bedrijven die je dwingen te mediteren zodat je Happier and More Productive bent, een wereld waarin je baas een algoritme is en nooit zegt dat je het goed hebt gedaan, een wereld waarin symptoombestrijding schijnbaar genoeg is, een wereld waar degene die de waarheid aan het licht brengt de mond wordt gesnoerd, waarin we langs accounts vol self-healing in bulletpoints scrollen tot we ons lichaam niet meer voelen (en nog steeds best middelmatig zijn, en onveilig gehecht), in een wereld waar het concept “verdeel en heers” nog steeds aan de orde is, zoeken Lila en Edna manieren om vastliggende en beperkende structuren te doorbreken. Een groteske, muzikale ode aan de rommeligheid, de woede, de waanzin, het onredelijke, het irrationele, het niet-verkoopbare, het schijnbaar nutteloze, de hoop boven het cynisme, het lichamelijke, het verlangen, het niet onmiddellijk grijpbare, de verbeelding.

Tekst en performance Edna Azulay en Lila Payens Muziek en vormgeving interbellum Eindregie Tomas Pevenage Foto Saskia Hardus

Lees hier een interview met Edna en Lila over de voorstelling

Over Edna Azulay & Lila Payens
Lila Payens en Edna Azulay onmoetten elkaar op de schrijfopleiding van de HKU. Ze inspireerden elkaars radicaliteit en studeerden beiden af met een monoloog waarin worstelingen met het systeem centraal staan. In de zomer vonden ze elkaar weer tijdens het maken van een tekst voor de Besmette Stad van deBuren. Binnen dat proces voelden ze het verlangen om met elkaar de vloer op te gaan en de zoektocht naar radicale hoop theatraal te maken.

Mannish
Steff Geelen

Mannish is een persoonlijk, filosofisch onderzoek naar de male gaze, naar kijken en bekeken worden.

Een rite de passage.
Een uitdrijvingsceremonie.
Een performance in drag.
Een lichamelijk essay.
Een auto-experiment.

The change happening in me is the metamorphosis of an era.

Mannish is een samenwerking tussen Steff Geelen en Pleun Gremmen en gaat over hoe je terug kunt kijken, de eigen blikrichting kunt veranderen wanneer deze al bij voorbaat lijkt vast te staan.

Door Steff Geelen Beeldmaker Pleun Gremmen Tekstbegeleiding Martijn de Rijk Eindregie Eva Line de Boer Foto Melissa Schriek

Lees hier een interview met Steff over de voorstelling

Over Steff Geelen
Steff Geelen (1995) is dichter, maker en performer en sinds 2016 als coach en woordkunstenaar betrokken bij Poetry Circle Nowhere. Steff volgde in 2018 de vooropleiding voor jonge autodidacte theatermakers bij Likeminds – De Factory. In 2020 werd hen geselecteerd voor de 3Package Deal, een ontwikkeltraject van het Amsterdamse Fonds voor de Kunsten waar hen onderzoek doet naar ’the inbetween’, mannelijkheid en de male gaze.

Tickets en info

Locatie: Dansmakers
Gedempt Hamerkanaal 203, Amsterdam

Aanvang: 20:00

Tickets: Klik hier voor de kaartverkoop

Voor Likeminds bedankt! worden kaartjes verkocht per avond. Met 1 ticket zie je alle 4 voorstellingen van die avond.  Het is niet mogelijk om een kaartje te kopen voor één performance.