Dilan: Het is een voorstelling over het opvullen van bepaalde gaten binnen de identiteit die ik nu heb. Ik merk dat ik, als 3e generatie, tussen alles in zit. Ik voel me niet geworteld in Nederland, maar ook niet in Turkije. Thats fine, maar ook weer niet. Het achtervolgt me in een gevoel van ontheemding. Het is een gat dat ik eerder heb geprobeerd op te vullen, maar wat niet lukte. Dat had ook te maken met mijn depressie.
Kwam je depressie daar ook uit voort?
Mijn opa heeft net als ik last van depressies en zei tegen mij: “het komt altijd érgens door”. Dat raakte mij diep. Ik ben gaan uitzoeken wat triggers zijn, waardoor ik soms uit mijn kern raak.
We leven in een gekke tijd waarin we alles kunnen zijn, maar tegelijkertijd ook niets. Waarin je een identiteit kunt invullen zoals je zelf wilt. Maar dat laatste blijkt voor mij steeds minder zo; veel dingen zijn al vooraf bepaald. De depressie heeft mij gedwongen te vechten, door mijn schaduw heen.
Door dit besef gaat deze voorstelling ook een stap verder dan andere voorstellingen over ontworteling. Het ligt namelijk dieper dan het ‘je niet thuis voelen’. Het gaat over dingen die besloten liggen in cultuur, dingen die vooraf bepaald zijn. Zoals schuld en schaamte: ik voel me altijd schuldig. Dat is niet iets wat je zelf kan bepalen of negeren; je moet het erkennen om er iets mee te kunnen.
Tekst loopt door onder de foto