Mustafa Duygulu

interview Kemna.nl

Mustafa Duygulu

10 november 2015

Theatergezelschap Likeminds is producent en netwerk van meerstemmige theatermakers die de stad gebruiken als inspiratiebron én podium. In al hun voorstellingen willen ze een afspiegeling zijn van Amsterdam: divers, dynamisch en eigenzinnig.

Dat zien we ook terug in hun nieuwste productie. Midden in Amsterdam-West spelen zij Nachtdieren. Een voorstelling over twee buurmannen die letterlijk langs elkaar heen leven. Tot de dag dat ze elkaar in het café tegen het lijf lopen en beter leren kennen. Beter zelfs dan ze misschien hadden gewild…

Cast bestaat uit Mustafa Duygulu, Sarah Jonker, Martijn de Rijk & Khadija Massaoudi. Joost Maaskant is verantwoordelijk voor de muziek.  Zij worden geregisseerd door Floris van Delft.

Nog vier dagen is het stuk te zien en wij vroegen Mustafa waarom je dat ook echt moet gaan doen.

Wat kun je vertellen over de voostelling?

Het is een locatievoorstelling , waarbij het publiek headsets krijgt en op die manier kan meeluisteren terwijl ze de huizen inkijken waar de voorstelling zich afspeelt.  Het is een Spaans stuk Animales Nocturnos die voor het eerst in Nederland wordt opgevoerd. Het verhaal gaat over twee koppels, waarvan één koppel illegaal in het land verblijft.

Door een nieuwe vreemdelingenwet kunnen alle illegalen per direct het land worden uitgezet.  De buurman van het illegale koppel maakt hier op een slinkse manier misbruik van. Door die machtsverhouding ontstaat er een bijzonder drama.

Wat trok jou aan in dit stuk?

Het stuk laat op een pijnlijke manier zien hoe je nooit meer kan worden dan een slaaf als je als illegaal geen rechten hebt. De nadruk ligt niet op het politieke drama, maar wat er zich allemaal afspeelt in de huiskamers van deze twee koppels. De scene’s zijn ontroerend en de voorstelling gaat echt over nu.

Waarom?

Het thema is superactueel! Een illegaal koppel dat zich voordoet als legaal om te kunnen overleven. Inhoudelijk gaat het over een onderwerp waar iedereen op dit moment over discussieert. De voorstelling brengt de discussie over het vreemdelingendebat terug naar een intiem verhaal dat gaat over de mensen die een uitweg zoeken binnen hun problemen.

Heb je dan ook een bepaald doel met deze voorstelling?

Ik hoop dat de mensen een bijzonder ervaring hebben door de vorm van de voorstelling en dat ze geraakt worden door het verhaal. Dit klinkt misschien simpel, maar dan is er wel iets moois ontstaan.

Nachtdieren speelt t/m 14 november in de Tuin van Jan. Kijk hier voor meer informatie en tickets.

Foto: Casper Koster