Update Raad van Toezicht Likeminds

Update Raad van Toezicht Likeminds

Update Raad van Toezicht Likeminds d.d. 1 november 2023

De ervaringen van een aantal (oud)medewerkers bij Likeminds hebben ons als Raad van Toezicht zeer geraakt. We begrijpen dat er moed voor nodig is om je uit te spreken en hebben respect voor de kwetsbaarheid die oud-medewerkers hierin hebben getoond. Het heeft ons ook aan het denken gezet over hoe we, met inachtneming van hetgeen de melders ervaren hebben, de juiste beslissingen kunnen nemen. Beslissingen die recht doen aan de oud-medewerkers en de huidige medewerkers en aan Likeminds verbonden makers. Wij stellen alles in het werk om te zorgen dat mensen, nu en in de toekomst, zich altijd veilig zullen voelen op de werkvloer. Dit proces richten we zorgvuldig in met respect voor de belangen van alle betrokkenen. In de tussentijd geven we graag inzage in de stappen die tot dusver zijn gezet en lichten we een aantal zaken ten aanzien van financiën en governance toe.

Aanvullend onderzoek

Het artikel in NRC van 7 september heeft veel los gemaakt. We willen faciliteren dat iedereen die zich wil laten horen daar de gelegenheid voor krijgt. In vervolg op onze eerdere oproep aan mensen om zich te melden laten we Stichting Sociale Veiligheid Podiumkunsten een aanvullend onderzoek uitvoeren. We roepen iedereen op die een ervaring wil delen zich te melden bij Stichting Sociale Veiligheid Podiumkunsten. Dit kan zodra het onderzoek van start gaat. Anonimiteit is mogelijk en wordt geborgd. Binnenkort volgt nader bericht over de opzet en start van het onderzoek. Als Raad van Toezicht vinden we het onze plicht om ons zo goed en volledig te laten informeren en adviseren voordat we beslissingen kunnen nemen die een gezonde en veilige toekomst van Likeminds borgen. De algemeen directeur staat sinds 8 september op non-actief.

Maatregelen n.a.v. eerder onderzoek

Naar aanleiding van de uitkomsten van het onderzoek naar twee meldingen eind 2022/begin 2023 zijn alle aanbevelingen uit het rapport opgevolgd en zijn er vanaf mei 2023 een aantal maatregelen getroffen waaronder die ter borging van sociale veiligheid op de werkvloer. Al lopende trajecten ter borging van sociale veiligheid zijn geïntensiveerd en uitgebreid, de externe vertrouwenspersoon is duidelijker gepositioneerd binnen de organisatie en de directeur/bestuurder heeft externe begeleiding gekregen.

Een andere maatregel betrof de benoeming van Sanne Boersma tot zakelijk directeur per 1 juli 2023. Sindsdien is er een tweehoofdige directie.

Borging sociale veiligheid en versterking organisatie

Om de sociale veiligheid te borgen en de organisatie te versterken zijn de afgelopen weken de volgende stappen gezet:

  • Op basis van het bestaande omgangsvormenprotocol wordt organisatiebreed een intensief traject gevolgd om de sociale veiligheid te bevorderen en te borgen.
  • Er zijn en worden enkele keren per jaar trainingssessies georganiseerd onder leiding van externe deskundigen. Thema’s die aan bod komen zijn ‘feedback geven en krijgen’, ‘pesten’ en omgangsvormen.
  • Er vinden doorlopend gesprekken plaats met medewerkers waarin omgangsvormen en sociale veiligheid centraal staan.
  • Vroukje Boenk is met ingang van 11 oktober benoemd tot interim-voorzitter van de Raad van Toezicht en zal diverse processen begeleiden en coördineren, zowel ten behoeve van de Raad van Toezicht als de organisatie.
  • Nicolien Luttels is met ingang van 11 oktober ad interim tot de directie toegetreden ter ondersteuning van zakelijk directeur Sanne Boersma.

Financiën en governance

Likeminds volgt sinds 2021 de CAO Toneel en Dans. Met makers en zzp’ers worden beloningsafspraken gemaakt die in lijn zijn met fair pay. Tijdens de raadscommissievergadering van 14 september heeft wethouder Meliani vragen beantwoord van raadsleden over zowel de sociale veiligheid als de financiële verslaglegging van Likeminds. De wethouder heeft de gemeenteraad laten weten dat de aangeleverde financiële stukken volledig waren en voldeden aan de vereisten. Onze jaarverslagen en financiële verantwoording zijn door iedereen in te zien op onze website. In het NRC-artikel werden onder meer de financiën van Likeminds onder de loep worden genomen. In dit stuk staan een aantal feitelijke onjuistheden ten aanzien van de governance en financiën. Wij vinden het belangrijk om deze onderbouwd te corrigeren. Zie hiervoor de bijlage van deze update.

Wij willen samen met de directie hard blijven werken aan een gezonde en veilige toekomst voor Likeminds. Mocht je vragen hebben naar aanleiding van deze update dan kun je die per e-mail stellen via: rvt@likeminds.nl. Alleen leden van de Raad van Toezicht van Likeminds kunnen de mails lezen.

Bijlage bij update Raad van Toezicht Likeminds d.d. 1 november 2023

  • Likeminds ontvangt in 2022 een structurele subsidie van € 1.221.144 (en niet € 1,4 miljoen zoals in het artikel staat). Dit bedrag wordt jaarlijks geïndexeerd en is opgebouwd uit een subsidie van respectievelijk € 782.436 van het Ministerie van OCW en € 443.708 van de Gemeente Amsterdam. In 2022 is er door de gemeente een eenmalige subsidie verleend van € 197.750 aan Likeminds voor onderhoud en infrastructuur van het pand aan het Gedempte Hamerkanaal 203 in Amsterdam Noord.
  • De financiële administratie van Likeminds is tot en met 2021 verzorgd door Paradiso, in de persoon van Peter Bander, die dit altijd uiterst correct en consciëntieus heeft gedaan. Wij betreuren het dan ook ten zeerste dat Peter Bander genoemd wordt in het NRC-artikel.
  • Het salaris van de directeur is te vinden in de jaarverslagen die op de website staan. In de jaarrekening zijn de salarissen inclusief alle werkgeverslasten opgenomen. Het salaris van de directeur-bestuurder valt onder de Wet Normering Topinkomens (WNT). Salaris dat voor de WNT wordt opgegeven is het brutosalaris inclusief vakantiegeld, eindejaarsuitkering en pensioenbijdrage. Dat betekent dat het bedrag dat wordt opgegeven voor de WNT niet hetzelfde is als het bedrag dat wordt opgenomen in de jaarrekening omdat daar het bedrag wordt vermeerderd met de werkgeverslasten. Deze wijze van vermelding in de jaarrekening is gebruikelijk. De suggestie dat de algemeen directeur een hoger salaris zou hebben genoten dan is opgenomen in de WNT-verantwoording is dus gebaseerd op onjuiste aannames en interpretaties van de journalist en de geciteerde hoogleraar externe verslaglegging werkzaam aan de Erasmus Universiteit.
  • De jaarstukken tot en met 2022 zijn voorzien van een goedkeurende verklaring van de accountant en zijn aan alle subsidiënten toegestuurd.
  • Er zijn geen jaarstukken veranderd c.q. aangepast na goedkeuring door de accountant en RvT. Op de website stonden per abuis niet de definitieve versies van de jaarstukken van 2020 en eerder gepubliceerd. Dit is gecorrigeerd en op 24 april, 17 mei, 23 juni 2023 gecommuniceerd met NRC.
  • Caspar Nieuwenhuis is 1 juni 2018 begonnen als directeur HKU Theater. Zijn aanstelling bij HKU is vanaf de ingangsdatum voor 0,8 FTE (en niet voor 1,0 FTE zoals gesteld in het artikel). Per die datum heeft hij zijn werkzaamheden als artistiek directeur bij Likeminds afgerond. Nieuwenhuis staat voor 0,2 FTE op de loonlijst van Likeminds en is verantwoordelijk voor de internationale samenwerking en programmering.
  • De RvT van Likeminds hanteert sinds 2021 een regulier rooster van aftreden. De termijnen staan ook in de jaarverslagen over 2021 en 2022. Elk lid van de RvT wordt benoemd voor een termijn van 4 jaar en kan daarna nog maximaal voor een 2e termijn van 4 jaar worden benoemd.
  • De RvT vergadert minimaal 4x per jaar, de leden van de RvT ontvangen per vergadering een vacatievergoeding van 125 euro.

Amsterdam, 1 november 2023