Door de schaduw heen

Door de schaduw heen

“Heel lang heb ik gedacht dat ik alles zelf bepaalde, dat ik mijn lot in eigen handen had. Mijn identiteit zelf vormgaf…”

Door de schaduw heen is een muzikale voorstelling van Dilan Yurdakul over identiteit en verbinding. Een portret van een jonge Nederlandse vrouw met Turkse wortels die zich nergens thuis voelt en worstelt met haar bipolariteit.

Als in een rollercoaster dendert Dilan Yurdakul door haar gedachtewereld van het ene uiterste naar het andere, op zoek naar houvast, naar identiteit, in een voortdurende poging om met zichzelf samen te vallen. Maar dat wat ze is, is alleen verwarring. Ze voelt zich een vreemde. Op school. Bij de korfbal. Bij de dokter, maar ook bij haar familie.
Overal moet ze zich voordoen als iemand die ze niet is. Iedereen lijkt haar in een mal wil te willen persen waar ze helemaal niet in kan passen.

Door de schaduw heen legt een wereld van depressie, verwarring en verlorenheid bloot. Dilan stelt de vragen die ze eerder niet durfde te stellen, in een poging de gaten in haar identiteit op te vullen.

Vanaf 30 september 2022 ging Door de schaduw heen op tournee door het land.

Over Dilan Yurdakul

Dilan Yurdakul (1991) is actrice en theatermaakster. Naast haar werk voor televisie (o.a GTST) maakt ze in samenwerking met Likeminds onderdeel uit van het Nieuwe Makers Traject van het Fonds Podiumkunsten. Dilan is vanwege haar achtergrond geboeid door de wrijving tussen vrijheid en identiteit, tussen autonomie en gemeenschap. In haar werk onderzoekt ze de menselijke staat en reflecteert ze op eigenzinnige wijze op de wereld om haar heen.

credits

Door Dilan Yurdakul
Muziek Stijn Hoes/Barbaros Bozkir
Regie Julie van den Berghe
Tekstcoach Liet Lenshoek
Vormgeving Marjolijn Brouwer
Beeld Mark Uyl
Coproductie Likeminds, Theater Bellevue
Met dank aan Rik van den Bos

Recensies

De Volkskrant, door Vincent Kouters: 

★★★★

“Dilan Yurdakul pelt alle lagen van haar identiteit af en is daarbij schaamteloos, soms op het gênante af. Het maakt haar voorstelling alleen maar intenser, pijnlijker en persoonlijker.”

Lees de hele recensie in de Volkskrant hier

Het Parool, door Joukje Akveld:

‘In een knap gecomponeerde monoloog duikt ze in haar afkomst, angsten en depressie.’
‘Een dappere vertelling verpakt in een geraffineerde vorm. Yurdakul heeft GTST helemaal niet nodig om te schitteren.’

Lees de hele recensie in Het Parool hier

NRC, door Sander Janssens

‘Yurdakul imponeert met haar rauwe, energieke theatertaal’

Lees de hele recensie in NRC hier

De Theaterkrant, door Nuno Blijboom:

*Keuze van de criticus

‘De grootste verdienste van Door de schaduw heen is de rauwe, ongefilterde oprechtheid die Yurdakul en regisseur Julie van der Berghe weten te bewerkstelligen.’

‘Door de schaduw heen is een schitterend portret van een jonge, Turkse vrouw die anno 2019 in Nederland met een geestesziekte leert leven. Maar nog belangrijker: het is een eerlijke en openhartige weergave van hoe een dergelijk leven eruit ziet.’

Lees de hele recensie in De Theaterkrant hier

In de media

Interview met Dilan Yurdakul in het Parool

Over Door de schaduw heen: “Voor mij is die voorstelling een reis door mijn gedachten, door mijn identiteit, die ik probeer te ontleden. Ik ben depressief geweest. Dat heb ik altijd voor mezelf gehouden, tot ik het mijn opa vertelde, die al veertig jaar depressief is. Ik belde hem destijds en zei: ik slik dit en dit en dit. Daarop zei hij: ‘Nee, je moet niets slikken, je moet bedenken waardoor het komt! Het komt altijd ergens door!’ Toen dacht ik: zo gek dat hij dit zegt. Waarom stelt hij die vraag niet aan zichzelf? Wat is er in zijn leven gebeurd? Dat ben ik gaan onderzoeken.”

“Het ging mettertijd steeds minder over hem en steeds meer over mij. Ik ben ook naar het ­geboortedorp van mijn andere opa geweest met de vraag: waarom is hij ooit weggegaan? Ik dacht dat het uit armoede was, maar dat was niet zo. Zijn vader was heel vervelend, de dorpsgek. Die heeft hem verjaagd. Dus zo begint mijn voorstelling: ik zou hier niet staan als mijn overgrootvader niet een beetje gek was geweest. Alles begint ergens.”

Lees het hele artikel in het Parool hier

Interview met Dilan Yurdakul in de Volkskrant

“[…] toneel is heilig voor mij. Daar ben ik begonnen, op mijn 14de, bij groepen als Jong Rast, Jongerentheater 020 en later Likeminds. Bij toneel is er tijd om echt de diepte in te gaan, om een hele dag op één zin te wroeten. Voor mij is toneel de plek waar alles ontstaat.”

Lees het hele artikel in de Volkskrant hier

Interview met Dilan Yurdakul door Likeminds & Theater Bellevue

“Het is een muzikale voorstelling waarin ik in mijn eigen hoofd kruip. In de gekte, in alle stiekeme gedachten, op de verloren uren op de dag… Iedereen kent de momenten wel, ’s nachts alleen in bed. Daar gaat het over.”

Lees hier het volledige interview met Dilan Yurdakul over ‘Door de schaduw heen’. 

Foto’s door Jean van Lingen