Leonora

Leonora

Coproductie met Theaterproductiehuis Zeelandia 

Twee vrouwen, twee verhalen, twee verschillende eeuwen, dezelfde strijdlust.
De Zeeuwse Angelique ijvert voor een slavernijmonument in Vlissingen – waar een kwart van de bewoners ooit hun inkomsten uit deze handel haalde – maar stuit op onbegrip. Haar verhaal wordt verweven met dat van Leonora die in de 18e eeuw Curaçao ontvlucht en in Zeeland terecht komt.

Als het schip Maria Elizabeth in november 1732 vanuit Curaçao koers naar Middelburg zet, komt er, tot schrik van de dertienkoppige bemanning, uit de scheepsruimte een tot slaaf gemaakte vrouw tevoorschijn. Haar naam is Leonora. Ze heeft zichzelf die nacht aan boord verstopt om vrij te zijn. Het schip, vol Zeeuwse zeelieden en winstgevende cacao, vaart met vrijheidszoeker Leonora aan boord verder naar de thuishaven in Zeeland.

In deze fragmentarische en muzikale voorstelling verweven regisseur Koen Verheijden en acteur June Yanez de hedendaagse strijd van Angelique met de vraag hoe Leonora’s leven eruitzag. Waarom is ze op dit Zeeuwse schip gestapt? Wie was haar slavenhouder? Wist ze dat ze in Europa in vrijheid zou leven? Waar is ze terecht gekomen in Middelburg? Dit alles voortgestuwd door de begeestering van Angelique.

Leonora was in de zomer van 2022 te zien tijdens Keti Koti in Theater Bellevue en tijdens het Zeeland Nazomerfestival. In 2023 is deze solovoorstelling doorontwikkeld naar een grotere locatie voorstelling.

Over de maker

Koen Verheijden is in 2020 afgestudeerd aan de Toneelacademie van Maastricht. Hij is werkzaam als schrijver en regisseur. Research, veldwerk en interviews zijn vertrekpunten voor zijn werk.  Hij vertrekt vaak vanuit historische gebeurtenissen. Dit geeft de inhoudelijke basis van zijn werk. Door middel van de geschiedenis probeert hij zich te verhouden tot maatschappelijke problemen. Belangrijke thema’s in zijn werk: zijn Indische achtergrond en het koloniale verleden van Nederland. Koen werkt onder andere samen met Podium Bloos,  Het Nationale Theater en Toneelschuur Producties. In 2021 heeft Koen de Piket Kunstprijs in ontvangst mogen nemen.

Speeldata

2023
24 en 25 maart
Solo Dagen
Locatie: Schuur, Haarlem
21 en 22 aprilDe Wereld Van De Parade
Locatie: Tolhuistuin, Amsterdam

2022
29 juni & 1 julitickets
Locatie: Theater Bellevue, Amsterdam
27, 28 augustus & 2, 3 septemberZeeland Nazomerfestival

Credits

Regie, tekst en concept Koen Verheijden
Creatie, muziek en uitvoering June Yanez
Kostuums en scenografie Kevin Pieterse
Dramaturgisch advies Naomi Teekens
Dramaturgie, begeleiding Liet Lenshoek
Productie Marianne Verburg & Tycho Moroney
Techniek Niels Runderkamp
Fotografie Wieke van Rosmalen en Tim van Kleunen (portretfoto Koen)

Met dank aan Het Zeeuws archief, Keti Koti Zeeland en het Zeeuws Maritiem Muzeeum
Met veel dank aan Angelique Duijndam

Recensie

“Indrukwekkende solo over de kracht van het verzet.”
“Net als in zijn prachtige Paradevoorstelling Eromenos eerder deze zomer, combineert regisseur Koen Verheijden een gedurfd kleine en kwetsbare speelstijl met een uitgesproken theatrale taal, met veel nadruk op vorm. Grote spil is het genereuze en kwetsbare spel van Yanez, waarin mededogen en woede zich verenigen.” – Theaterkrant, Sander Janssens