MINDSGASM

MINDSGASM

MINDGASM: A metaphorical orgasm that happens after a mind has been blown.

Welkom bij deze life-changing experience.

  • Doe uw schoenen uit voordat u de tempel betreedt.
  • Lever uw telefoon, horloge en opnamemateriaal in.
  • Adem in, adem uit.

Laten we een nieuwe revolutie ontketenen. Een feminisme voor en van ons allemaal. Niet vrijblijvend, maar de norm. Een nieuw wereldbeeld, met meer verbeelding en speelsheid.

Laat u meevoeren in deze hypnotische zoektocht naar een nieuw denken en een nieuwe taal.

Want we zijn er nog niet, maar we komen er wel.

Speeldata

2020

1 t/m 4 juli 2020 Frascati, Amsterdam

*gecanceld* 18 t/m 20 maart 2020 Frascati, Amsterdam

2019

13 december 2019 Theater Ins Blau, Leiden

16 november 2019 Lux, Nijmegen

14 november 2019 Het Nationale Theater, Den Haag

7 november 2019 Parktheater, Eindhoven 

31 oktober en 1 november 2019 Theater Kikker, Utrecht

11 oktober 2019 Theater Walhalla, Rotterdam

2 t/m 5 oktober 2019 Frascati, Amsterdam

Credits

Concept en spel Luit Bakker
Eindregie Lotte Bos
Muziek Tjalling Schrik 
Scenografie en kostuum Bas Giesen
Foto Lisa Schamlé
Teaser Michelle Potters

Recensies

Het Parool, door Elise van Dam:

‘Zo springt Bakker heen en weer tussen activistisch en kwetsbaar, het publiek constant op zijn hoede houdend. Ze flirt en teaset, is het ene moment ontwapenend en het andere een tikje intimiderend. Ze creëert een theaterruimte die nooit helemaal veilig voelt en juist dat reflecteert het verhaal dat ze vertelt. Over vrijheid die er pas kan zijn als grenzen ge­respecteerd worden en hoe je de controle pas kunt loslaten als je hem in handen hebt.’

Lees de hele recensie van Het Parool hier.

De Theaterkrant, door Sander Janssens:

‘Bakker toonde zich in eerder werk […] al een zeer spannende, fysieke speler die schaamteloos transformeert en altijd een grote controle over haar publiek bewaart. Ze durft het gevaar en de intimiteit op te zoeken, maar weet door haar zorgvuldige en trefzekere spel, de toeschouwer altijd voor zich gewonnen te houden.

Maar ditmaal boort ze een nieuwe laag aan in haar makerschap, namelijk een heel persoonlijke. Waar inherent aan haar extreme personages ook altijd een min of meer veilige afstand tot de thematiek zat, is Mindgasm onverwacht kwetsbaar.’

Lees de hele recensie van de Theaterkrant hier.

In de media

Nooit Meer Slapen

Op 1 oktober was Luit Bakker te gast bij Nooit Meer Slapen (VPRO) om te vertellen over MINDGASM. Luister het hele gesprek hier terug.

Foto’s door Jean van Lingen

Over Luit Bakker

Luit Bakker (1991) is in 2015 afgestudeerd aan de toneelacademie in Maastricht. Sindsdien is zij verbonden aan het collectief La Isla Bonita en maakt ze voorstellingen onder Bakker&Brill. In 2018 maakte ze haar eerste solovoorstelling 06-82087445 bij Likeminds die uitkwam op over het IJ festival.

De Theaterkrant schreef: “Bakker speelt in 06-82087445 met de fluïditeit van gender en seksualiteit. Het zijn grote thema’s, persoonlijk en ongemakkelijk, maar ook fascinerend en mooi. Bakker verleidt je om de ongemakkelijkheid toe te laten. Ga met haar mee, het is het zeker waard.” (****)

De Volkskrant schreef: “(…) dat hier een indringende en zeer grappige podiumpersoonlijkheid staat is overduidelijk. Luit Bakker verleidt en vernedert je waar je bij zit.” (****)

Het werk van Bakker is maatschappijkritisch, heeft een grote dosis zelfspot en zoekt naar de kwetsbaarheid van zichzelf en haar publiek. In haar werk komen de thema’s seksualiteit, gender en emancipatie terug. Ze waant zich immers in deze wereld als queer en vrouw nog niet veilig genoeg en wil alles op alles zetten om dit te verbeteren. Ze speelt met ongemak door haar publiek direct te betrekken in haar theatrale werkelijkheid. De toeschouwer voelt op een scherpe en directe manier dat hij of zij ook onderwerp is. Bakker gebruikt absurditeit en zwarte humor om actuele thema’s op scherp te zetten. Ze werkt met een knipoog, maar met een serieuze ondertoon. Geen aanklacht, maar de lichte toon leidt toch tot meer bewustzijn. Ze speelt met het groteske; de grillige, soms humoristische uitvergroting van de menselijke onvolmaaktheid.