Queertopia

Queertopia

Queertopia is een conversie machine; met welke seksuele voorkeur je er ook ingaat, je komt er queer uit. Want seksuele voorkeur is een keuze. Althans, in de parallelle werkelijkheid die Bart en Luit voor ons schetsen.

In deze immersieve theatrale ervaring word je meegenomen in een uitvergroting van het publieke debat rondom liefde en seksualiteit: de LGBTQ+ lobby viert hoogtijdagen en hun propaganda is tot in de haarvaten van de maatschappij doorgedrongen. De beweging introduceert een nieuwe conversie methode. Jij hebt nu de mogelijkheid jezelf opnieuw te ontdekken.

Wat gebeurt er als we een wereld vormgeven waarin we liefde en aantrekking niet proberen te definiëren, als liefde geen onderdeel is van een politieke agenda? In deze filosofische en activistische voorstelling laten Luit Bakker en Bart van de Woestijne je reflecteren op existentiële vragen als “Is aantrekking iets wat je kunt programmeren en omvormen?” en “Is liefhebben iets wat ons wordt aangeleerd, of juist een wezenlijk onderdeel van ons?”

In Queertopia smelten de kwaliteiten van Luit Bakker en Bart van de Woestijne samen tot een geheel. Luit poogt in haar werk op een humoristische maar confronterende manier rolpatronen te doorbreken. Ze is maatschappijkritisch en zoekt naar de kwetsbaarheid van haarzelf en haar publiek. Bart smeedt in Werkplaats van de Woestijne levensvragen om tot denkervaringen, waarin je gedwongen wordt om op zoek te gaan naar jouw antwoord op een grote, onmogelijke vraag. Bart pelt politieke onderwerpen af tot existentiële vragen. Volgens hem moeten we meer over onszelf nadenken om te kunnen veranderen.

Over de makers

Werkplaats van de Woestijne was eerder te zien bij Cement met Kind komt kamer binnen (2019), In order of disappearance (2020) en Oxygen Debt (met Luit Bakker, 2021) en Het gewicht van een gedachte (i.s.m. Jurrien van Rheenen, 2022).

Coproductie met Festival Cement en Likeminds

Luit Bakker (1991, zij/haar, Amsterdam) volgde de vooropleiding ITS DNA (Internationale Theater Scholing De Nieuw Amsterdam). Vervolgens studeerde zij aan de Toneelacademie Maastricht af in 2015 richting Theatraal Performen. Bij Likeminds maakte ze eerder de solo’s 06-82087445 (2018) en MINDGASM (2019) onder de eindregie van Lotte Bos.

Speeldata

Queertopia was van 17 t/m 24 maart 2023 te zien op Festival Cement

Credits

Concept en regie Luit Bakker & Bart van de Woestijne
Tekst Luit Bakker & Bart van de Woestijne
Spel Judith Schuur & Storm Vogel
Licht en scenografie Tom Heintz & Jolein Kop
Geluidsontwerp Jelle Hoekstra
Dramaturgie Maarten Bos
Coach Liet Lenshoek
Marketing Anton van der Sluis
Zakelijk Leonie Kuhlmann
Productie Nikita Oldert en Ymke van Hoof
Met steun van Likeminds, Fonds Podiumkunsten, Stichting Dioraphte, Stichting Lira