SISTERS

SISTERS

Drie actrices van verschillende generaties herontdekken de spirituele kennis die zij geërfd hebben. Zij trekken een lijn door de tijd van verre voorouders naar ongeboren achterkleinkinderen.

Ziva is fotografe. Op een nacht vindt ze op de slaapkamer van haar dochter een oud filmrolletje met foto’s, waarvan de oorsprong onduidelijk is. Verschoten kleuren en beelden; een foto van haar voormoeder, foto’s van een pubermeisje dat lijkt op haar tweejarige dochter, maar ook van totale vreemden. Wat verbindt deze vrouwen met elkaar en door wie zijn ze gefotografeerd?

SISTERS is een voorstelling over womanhood, over de connectie van vrouwen wereldwijd, over een eeuw aan vrouwenprotesten en over het opheffen van spirituele blokkades. Een voorstelling waarin tijd fluïde is; een verhaal dat in het heden, verleden en in de toekomst speelt.

Maker Sheralynn Adriaansz en schrijver Melissa Knollenburg zijn beide derde generatie vrouwen van families met roots in een voormalige kolonie van Nederland. Samen met regisseur Nita Kersten en acteurs Jatou Sumbunu en Bo Bojoh ontwikkelden ze een voorstelling waarbinnen hun eigen ervaringen en verhalen een plek krijgen.

Over de maker

Sheralynn Adriaansz is theatermaker en performer. Met een vleugje humor kijkt ze in haar voorstellingen kritisch naar maatschappelijke kwesties.

Als autodidacte maker volgde ze trajecten bij DEGASTEN, Bijlmer Parktheater, Speeltheater Holland en Likeminds – De Factory. De afgelopen jaren ontwikkelde zij zich verder als theatermaker onder de vleugels van Likeminds.

Afgelopen februari en maart stond Sheralynn met haar solovoorstelling BEIGE in Nederlandse theaters. Een voorstelling over de zoektocht van een jonge vrouw naar haar wortels. Sheralynn werd met BEIGE genomineerd voor de BNG Bank Theaterprijs in 2022. 

Speeldata

Geweest

SISTERS was 15 februari t/m 12 maart 2023 te zien als Bellevue Lunchvoorstelling

Woensdag 15 februari | try-out
Donderdag 16 februari | try-out
Vrijdag 17 februari | try-out
Zaterdag 18 februari | première
Zondag 19 februari
Woensdag 22 t/m zondag 26 februari
Woensdag 1 t/m zondag 5 maart
Woensdag 8 t/m zondag 12 maart

Locatie: Theater Bellevue

Credits

Concept: Sheralynn Adriaansz
Tekst & concept: Melissa Knollenburg
Spel: Sheralynn Adriaansz, Jatou Sumbunu en Bo Bojoh
Eindregie: Nita Kersten
Artistieke begeleiding & dramaturgie: Céline Buren
Tekstbegeleiding: Margriet Dijkema
Muziek: Scott Beekhuizen
Kostuum: Jivika Biervliet
Scenografie: Marjolijn Brouwer
Marketing: Loïs van Wijnen
Posterbeeld: Sharon Jane D
Productie: Leonie Baars & Dionne Bakker
Techniek: Babsie van Aalderen, Amber Stallenberg & Natasja Giebels

Recensies

NRC
“Sisters is een portret van vrouwen die dwars door de geschiedenis en over landsgrenzen heen dezelfde strijd aan het voeren zijn. De vrouwen op de speelvloer putten kracht uit elkaar, zoals ze kracht putten uit alle generaties krachtige vrouwen voor én na hen. Dat is een ontroerend en waardevol besef.”- NRC ★★★☆☆, Sander Janssens

Lees de hele recensie hier.

Theaterkrant
“Sisters toont de enorme kracht van intergenerationele connecties –  Theaterkrant, Emilie van Heydoorn

Lees  de hele recensie hier.

Het Parool
“Hoe werkt de pijn van een koloniaal verleden door in volgende generaties? In Sisters van Sheralynn Adriaansz wordt dat beeldend en poëtisch voelbaar.” – Het Parool, Lorianne van Gelder

Lees de hele recensie hier.

De Volkskrant
“In een ritmische en ontroerende slotscène spreken de drie vrouwen hun vele angsten en wensen uit, waarmee ze zowel vrouwen van kleur als de voorstelling weten te verheffen.” – de Volkskrant ★★★☆☆, Ela Çolak

Lees de hele recensie hier.

In de media

Vanaf 28:00 t/m 40:30 zijn Sheralynn Adriaansz en Jatou Sumbunu te horen bij Een Uur Cultuur van NPO 1.

Beluister de aflevering hier.

Vanaf minuut 04:00 t/m 24.00 zijn Sheralynn Adriaansz en Melissa Knollenburg in gesprek met Annemieke Bosman van Opium.

Beluister de aflevering hier.

Interview

De voorstelling gaat over intuïtie en de grenzen van herinneringen. Het personage Ziva denkt haar intuïtie eigenlijk totaal kwijt te zijn. Ze heeft weinig herinneringen aan haar voormoeders, ze weet niet hoe ze zich tot het verleden moet verhouden en daardoor ook niet hoe ze zich tot de toekomst moet verhouden. En dan ineens gebeurt er iets dat ze niet kan verklaren. Ze ontmoet twee vrouwen die wel in verbinding staan met de geschiedenis en de toekomst. Het is een magisch realistisch stuk waarin tijd fluïde wordt. Wat geef je door en op wiens schouders sta je? Eigenlijk is dat de vraag.

Lees het hele interview van Theater Bellevue.

In de nieuwste aflevering van Voor het applaus, praat Theater Bellevue met maker Sheralynn Adriaansz, schrijver Melissa Knollenburg en ook scenograaf Marjolijn Brouwer schuift aan in het gesprek. Je krijg je een kijkje in de droomwereld die in de voorstelling wordt gecreëerd.

Beluister hier de hele aflevering.

De foto hieronder is gemaakt door Liza Kollau.

Internationale Vrouwendag 2023

Tijdens Internationale Vrouwendag 2023 was er een speciaal randprogramma. In de middag verzamelde het publiek zich in de Smoeshaan voor een bijzonder gesprek. Onder leiding van moderator Mara van Nes bespraken schrijver en storyteller Aminata Caïro en theatermaker Sheralynn Adriaansz over wat vrouwen verbindt en hoe we daar kracht uit kunnen halen. We hebben het gesprek opgenomen, zodat iedereen mee kan luisteren naar de verhalen van deze inspirerende vrouwen.

Luister het gesprek hier terug.

TICKETS