Shabnam Baqhiri

De Makers

Shabnam Baqhiri

Ik wil verhalen vertellen die nog niet verteld zijn en vind het belangrijk om te laten zien dat theater ook mag schuren en niet altijd mooi of netjes hoeft te zijn, maar het publiek ook echt aangepakt mag worden. Theater is hier het perfecte medium voor. Daarnaast kun je binnen het theater experimenteren met verschillende stijlen en andere kunstvormen zoals muziek, dans en poëzie. Dit is dan ook iets wat ik graag doe als ik theater maak/ervoor schrijf, omdat het vaak het verhaal dat ik wil vertellen op het toneel versterkt. 

werkt aan

De Affaires #3
Kapotte vleugels (werktitel)

Ik zeg sorry voor twintig jaar westerse inmenging. Ik zeg sorry voor vermoorde militairen. Er kleeft bloed aan dit land. Ik zeg sorry voor meisjes die naar school willen. Ze vragen te veel. Ik stop met luisteren. Ze heeft niet gehuild, dus moet ik doen alsof er hoop is.

Een Afghaanse journaliste en haar zoon. Hij wil weg. Zij wil blijven. Kapotte vleugels gaat over  een strijd tussen toekomst en thuis. Een persoonlijk verhaal in een politiek slagveld waarin Nederland zich verbergt achter bureaucratie en zogenaamde regels in plaats van verantwoordelijkheid en humanisme. Vanuit haar Afghaanse achtergrond maakt Shabnam Baqhiri het stuk Kapotte vleugels over de Afghanen die voor Nederlandse missies hebben gewerkt en die door onze overheid in de steek werden gelaten.

Lees hier meer over De Affaires

OVER

Shabnam Baqhiri (1996) is Writing for Performance studente aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht (HKU). Shabnam schrijft voornamelijk toneel, proza en poëzie. In januari 2022 is haar eerste dichtbundel Kapot met een vleugje zachte handen verschenen bij Uitgeverij Oevers.

Fotografie en video door Milan van Dril