Vera Morina

Vera Morina

Ik schrijf omdat theater en films en boeken mij leerden dat er buiten onze alledaagse realiteit nog een werkelijkheid bestaat: de verbeelding en de fantasie. Voor mij is dat echt een verlossing die ik iedereen zou willen schenken. In ons leven lopen we allemaal trauma’s op, groot of klein, diepgeworteld of makkelijk te genezen, maar er is in het dagelijks leven weinig ruimte om het daarover te hebben. Via verhalen lukt het wel om de complexe gevoelens die we negeren te ervaren, mijn teksten zijn een poging om die gevoelens bloot te leggen.

Vera Morina (1995) is een Nederlands-Kosovaarse schrijver van toneel, scenario en poëzie. In 2019 studeerde ze af aan de opleiding Writing for Performance aan de HKU. Sinds haar afstuderen schrijft ze o.a. voor Frascati Producties, Theater Bellevue en Toneelgroep Oostpool. Ze nam deel aan het schrijftraject Slow Writing Lab V bij het Nederlands Letterenfonds en ontving de Young Artist Award. Thema’s die veelvuldig terugkomen in haar werk zijn afkomst, identiteit, seksualiteit en familie.

Heeft gewerkt aan

De Affaires #2 De Grijze Campagne (werktitel): Als ambtenaar in het antiradicaliseringsteam van de gemeente Amsterdam werd Saadia Ait-Taleb in 2017 beschuldigd van omkoping en corruptie en kreeg strafontslag van burgemeester Eberhard van der Laan. Berooid en niet gehoord werd Ait-Taleb drie jaar later van alle blaam gezuiverd. Maar waar haar vermeende corruptie breed werd uitgemeten in de pers, werd er nauwelijks gerept over de zaak waarin ze op alle fronten werd vrijgepleit. Een gruwelijke tragedie die islamofobie en institutioneel racisme aantoont binnen de gemeente Amsterdam. De Grijze Campagne is een stuk waarin de dans tussen burgemeester Van der Laan en Saadia Ait-Taleb de basis is voor een drama van mythologische proporties.

Fotografie en video door Milan van Dril

  • Rated stars
  • Rated stars