POWER

Interview

POWER

14 t/m 18 juli is de voorstelling POWER van regisseur en schrijver Joeri Heegstra te zien op Over het IJ Festival. POWER is een ontwapenende monoloog van een 18-jarig meisje over klimaatverandering, macht en de grenzen van hoop die wordt gespeeld door Inez Nuijten.

Alle info over de voorstelling is hier te vinden en kaartjes zijn verkrijgbaar via Over het IJ Festival.

Joeri over POWER

“Ik maak activistisch, no bullshit-theater over de grote maatschappelijke problemen van onze tijd. Met humor, zonder een grap te maken van de thematiek. POWER gaat over een jonge klimaatactiviste die de stand opmaakt van de klimaatcrisis en het verzet daartegen, en besluit dat er meer nodig is om de eco-hel waar we op afstevenen te voorkomen.

De vorige voorstelling die ik bij Likeminds maakte, Opening Statement, ging ook over de klimaatcrisis, gezien vanuit de verschillende stemmen die elkaar in het publieke en private debat de tent uit vechten, en ging over de maatschappelijke verstarring en stilstand die daaruit voortkwam. Voor POWER wil ik een stap verder gaan, en tonen wat de gevolgen kunnen zijn van die stilstand voor één enkele activist. De gevolgen van de klimaatcrisis zijn zó extreem, en treffen toekomstige generaties zo disproportioneel, dat je daar echt wel kan spreken van een gigantisch onrecht – het feit dat de crisis gestopt/gematigd had kunnen worden en dat dat niet of ontoereikend is gebeurd, is eigenlijk niet minder dan een misdaad tegen de mensheid. Dus, vanuit die gedachte wilde ik een voorstelling maken over iets waarvan ik me goed kan voorstellen dat het in de niet-zo-verre toekomst gaat gebeuren: jonge klimaatactivisten voor wie dat onrecht een katalysator is om radicalere actie te nemen dan hoe het nu gaat. De voorstelling is geen pamflet, of pleidooi voor of tegen, maar ik denk dat dit wel een heel reële consequentie van het gebrek aan daadkracht in de klimaatcrisis is, en dat is iets wat ik met POWER wil aankaarten. 

Ik hoop het publiek mee te geven dat de klimaatcrisis niet pas aan komt kloppen als de zeespiegel gestegen is, of de Veluwe afbrandt, ergens in de ‘verre’ toekomst. Er zijn nu hele generaties die de belofte van hun toekomst in rook op zien gaan, ook dát is de klimaatcrisis, en dat heeft consequenties. Welke consequenties precies, moeten we nog zien, maar het gaat sowieso geen business as usual worden.

Een aantal maanden terug hebben we audities gehouden waarin we specifiek op zoek waren naar jongeren die zelf actief zijn als klimaatactivist. Inez is al heel lang actief bij Youth For Climate, dus dat was een goede match, en ze maakte ook indruk als actrice, dus zodoende. Onze samenwerking is heel fijn, en ontspannen voor zo’n zwaar onderwerp. We repeteren geen 8 uur per dag, 5 dagen per week, en ik denk ook dat dat goed is omdat het een vrij emotioneel zware monoloog is en Inez het helemaal in haar eentje moet doen. Wat ook wel spannend is, is dat Inez eigenlijk een gefictionaliseerde en geradicaliseerde versie van haarzelf speelt – maar dat doet ze vol overtuiging, dat is erg fijn om mee te werken.”

Inez over POWER

“Ik ben Inez, ik ben 18 jaar en ben net geslaagd voor mijn vwo-examens. Ik ga volgend jaar waarschijnlijk Management of International Social Challenges studeren, phoe lange naam! Ik ben geïnteresseerd in de politiek. Ik sport graag en ik houd van zingen dansen, acteren en debatteren. 

Ik wilde heel graag meewerken aan POWER omdat ik me inzet voor het klimaat via Youth For Climate Nederland en het heel belangrijk vind de klimaatcrisis aan te pakken. Daarnaast houd ik ook erg van spelen, dus dit is voor mij de perfecte combinatie.  

POWER gaat over een jongvolwassene die in oplossingen probeert te blijven denken om de klimaatcrisis aan te pakken maar zo wordt overspoeld door negatieve reacties, goede voornemens die niet na worden gekomen en slappe aanpakken dat het licht puntje aan het einde van de tunnel steeds verder weg raakt.

Het is heel spannend om het in mijn eentje te spelen. Omdat je natuurlijk niet een tegenspeler hebt waar je op kan leunen of die het voor jou kan oplossen. Maar nu ben ik nog niet heel zenuwachtig maar ik denk dat als het publiek binnenstroomt het wel anders is. Ik heb er heel veel zin in omdat ik het een hele gave tekst vind op een super vette locatie en festival.”