POWER

POWER

POWER is een ontwapenende monoloog van een 18-jarig meisje over klimaatverandering, macht en de grenzen van hoop.

In POWER van de geëngageerde regisseur Joeri Heegstra zien we de nabije toekomst. Een gedesillusioneerde klimaatactivist neemt de stand op.  De wereld ligt nog  steeds op ramkoers met het klimaat. Protesten zijn vertrouwde en ongevaarlijke  gebeurtenissen geworden. Er gebeurt te weinig en het gebeurt te langzaam. In deze  theatrale monoloog zien we hoe één meisje van achttien daar verandering in gaat  brengen.  Zij gaat doen wat eerst ondenkbaar was, en nu  onvermijdelijk: de macht terugpakken. Koste wat het kost.

“Misschien hadden we toen moeten doorpakken. Niet denken: we staan hier met heel veel mensen en heel veel borden hartstikke mediageniek te wezen, dus dan volgt de verandering wel. Nee. Gewoon, iedereen die aanwezig is, moet van één zo’n asociaal grote auto de banden laten leeglopen, moet één deur van een fast fashion keten dichtlijmen, moet één koelcel van de AH-vleesafdeling onklaar maken. Stel je voor wat we dan hadden bereikt.”

Credits

Concept, regie, tekst Joeri Heegstra
Spel Inez Nuijten
Foto 
Lisa Schamlé
Met dank aan Jaïr Faria

Speeldata

14 t/m 18 juli 2021 op Over het IJ Festival in Amsterdam (2x per dag)

Klik hier voor info en tickets 

Media

In gesprek met Joeri en Inez over POWER
Joeri: “De gevolgen van de klimaatcrisis zijn zó extreem, en treffen toekomstige generaties zo disproportioneel, dat je daar echt wel kan spreken van een gigantisch onrecht […]. Vanuit die gedachte wilde ik een voorstelling maken over iets waarvan ik me goed kan voorstellen dat het in de niet-zo-verre toekomst gaat gebeuren: jonge klimaatactivisten voor wie dat onrecht een katalysator is om radicalere actie te nemen dan hoe het nu gaat. De voorstelling is geen pamflet, of pleidooi voor of tegen, maar ik denk dat dit wel een heel reële consequentie van het gebrek aan daadkracht in de klimaatcrisis is, en dat is iets wat ik met POWER wil aankaarten.”

Lees het hele interview hier

OVER

Joeri Heegstra (1993) heeft Performance gestudeerd aan de Toneelacademie Maastricht en is sindsdien werkzaam als regisseur, acteur en geluidsontwerper. Hij maakt sociaal-maatschappelijk geëngageerde voorstellingen die de grens van theater en activisme onderzoeken en is deel van het collectief Opening Statement.

Inez Nuijten (2002) komt uit Den Haag en doet dit jaar (2021) eindexamen. Ze houdt zich graag bezig met theater (o.a. bij Theaterschool Rabarber) en is zeer actief in de strijd tegen klimaatverandering. Zo is Inez een van de oprichters van Youth for Climate Nederland waar ze momenteel secretaris van de Raad van Advies is en is ze betrokken bij verschillende klimaatacties en -protesten. Met regisseur Joeri Heegstra werkt ze aan de monoloog POWER waarin ze in de zomer van 2021 te zien zal zijn op Over het IJ Festival.