Jose Montoya maakt voorstelling over adoptieproblematiek

Jose Montoya maakt voorstelling over adoptieproblematiek

delen op

José Montoya werkt aan een nieuwe solovoorstelling: To be of nooit geweest 

In december 1983 wordt José Montoya vanuit Colombia geadopteerd en komt in een klein Noord-Hollands dorp terecht. In de jaren 80 werden veel kinderen uit onder meer Colombia geadopteerd. Sinds kort wordt het deksel gelicht van deze soms zeer kwalijke adoptieprocedures.

De voorstelling wordt gemaakt op het toppunt van de actualiteit: “Nederland schort per direct adopties uit het buitenland op.[…] Er was te weinig toezicht op de procedures en er werd niet ingegrepen bij misstanden zoals kinderdiefstal en kinderhandel.[…] Al sinds de jaren 60 zijn dit soort misstanden bekend.” (NOS.nl, 8-2-2021). Ook Montoya werd geconfronteerd met zoek geraakte informatie van zijn adoptie in Colombia. De informatie die hem duidelijk kan maken wie hij is en wie zijn biologische ouders zijn, is eenvoudigweg verdwenen. 

Montoya probeert na bijna 40 jaar, 37 jaar na zijn adoptie, de puzzel te leggen van zijn versplinterde leven. Hij bestaat op papier pas sinds hij drieënhalf is, hij weet zijn eigen naam niet, hij weet niet wie zijn biologische ouders zijn, hij weet niet wanneer hij geboren is en hij weet niet waar in Colombia hij geboren is. Hij bestaat op papier, maar wat zegt dat papier eigenlijk? Alles aan hem is bedacht, hij kan de splinters en fragmenten van zijn leven steeds opnieuw in een andere samenstelling leggen. Je zou kunnen zeggen dat dat vrijheid is, maar je kunt ook zeggen dat dat betekent dat hij eigenlijk helemaal niet bestaat. Tijdens zijn zoektocht komt alles wat hij dacht te weten over zijn leven op losse schroeven te staan en stapelen de vragen zich steeds meer op.

To be of nooit geweest is de kaleidoskopische reis van een ontheemde man die zijn leven bouwt op anekdotes van anderen. Hij springt van verhaal naar verhaal op zoek naar de rechtvaardiging van zijn bestaan.

Een mozaïek van verhalen, beelden, woorden, zinnen en beweging

Klik hier voor alle info over de voorstelling