Zigeunerkind met traan

Zigeunerkind met traan

“Het is verschrikkelijk.
Dat bloed dat door ons stroomt.
En dat wilde ik haar niet zeggen omdat haar bloed al zo snel kookte.
Ik snapte dat nooit.
Tot las ik over de geschiedenis.
Onze geschiedenis.
En mijn aderen.
Ze leken uit mijn lijf te kloppen.”

Zijn oma groeide op op het woonwagenkamp en sinds kort weet hij dat hij afstamt van de Roma. Toen hij uit de kast kwam, voelde het alsof dat deel van hem op het woonwagenkamp niet mocht bestaan. In zijn zoektocht vraagt Giovanni Brand zich af: als je afstamt van de Roma, mag je je dan ook Roma voelen en noemen, ook al ben je al meer dan tien jaar niet meer op het woonwagenkamp geweest? En klopt het dat je niet welkom bent op dat woonwagenkamp als je uit de kast bent gekomen? En worden Roma op hun beurt door de hele wereld met de nek aangekeken?

In Zigeunerkind met traan opent Giovanni werelden die vaak gesloten blijven. Dit doet hij samen met Cheryl Moenen die zijn oma speelt. Samen geven ze een inkijk in de wereld van de woonwagenbewoners en kijken ze via de dromen van oma in de toekomst. Oma heeft een derde oog. Ze ziet, koestert en beschermt haar kleinzoon, hij probeert op zijn beurt oma te beschermen voor het verleden.

Giovanni gaat op een zoektocht naar zijn roots die bol staat van de oordelen en vooroordelen en ervaart de smalle marges van begrip en acceptatie. Hij komt erachter dat oordelen in onze natuur zit, zoals ook het Roma-bloed in hem zit. Je kan het negeren maar het is niet te ontkennen.

Over Giovanni Brand

Giovanni Brand is een performer en schrijver, afgestudeerd van de Toneelacademie Maastricht. Hij vertrekt altijd vanuit zijn intiemste gedachten waardoor er in zijn werk altijd een enorme persoonlijk noodzaak zit. Deze persoonlijke noodzaak zet hij tegenover de wereld waarin we nu leven. Op het toneel is hij grenzeloos omdat hij gelooft dat er geen grenzen zouden mogen bestaan, in welke vorm dan ook. De donkerte die in zijn werk schuilgaat staat in contrast met de lichtheid die hij als persoon met zich meebrengt. Zowel op het toneel als in zijn leven.

Giovanni over de voorstelling: “De familie van mijn vaderskant woont op het woonwagenkamp. Wij woonden er zelf niet maar ik was er vroeger veel en voelde me daar altijd heel erg thuis. Toen ik uit de kast kwam, ben ik er verwijderd van geraakt. Het voelde alsof er daar op dat moment geen plek voor was. Nu, 10 jaar later, ben ik dat gaan onderzoeken. Ik ben onderzoek gaan doen naar mijn familie en hoe het kwam dat ik zo van ze verwijderd was geraakt. En door dat onderzoek kwam ik erachter dat we afstammen van de Roma. Dat betekende heel veel. Mijn familie was plots een toegangspoort tot een hele geschiedenis. Toen ik mij daarin ging verdiepen, voelde het alsof er iets in mij op z’n plek viel.”

Lees het hele interview met Giovanni over de voorstelling hier

Speeldata

2021
6 (try-out) + 7 (première) oktober om 20:30
In Likeminds, Gedempt Hamerkanaal 203 in Amsterdam Noord

2022
8 januari – Theater Walhalla, Rotterdam *GEANNULEERD*
13 januari – Theater aan de Rijn, Arnhem *GEANNULEERD*
27 januari – Theater de Nieuwe Vorst, Tilburg
28 januari – Theater de Fransche School, Culemborg

3 & 4 februari – Het Nationale Theater, Den Haag
9 februari – MAAS, Rotterdam
10 & 11 februari – Theater Kikker, Utrecht
17 februari – Parktheater, Eindhoven
19 & 20 februari – Theater Bellevue, Amsterdam
24 februari – Podium Mozaïek, Amsterdam

2 maart – Theater Walhalla, Rotterdam

Credits

Concept, tekst en spel Giovanni Brand
Spel Cheryl Moenen
Regie Lynn Schutter
Kostuum Nightmare disorder, e.a.
Bouw decor Gino Post
Lichtontwerp Bogi Bakker
Techniek Demi Kortekaas
Foto Sanja Marušić
Met dank aan Chrisje Comvalius, Nettie Westdijk