Jantien Fick

De makers

Jantien Fick

Theater is voor mij een manier om de dingen proberen te begrijpen. Ik kan in theater op verschillende manieren naar mijn eigen lichaam en dat van een ander kijken, een omgeving waar de tijd genomen wordt om echt waar te nemen.

werkt aan

Iedere vijf minuten moest ik huilen omdat ik dacht dat ik een hond had vermoord

Wie ben je als je brein plotseling anders werkt?

Jantien Fick wordt op 5 december 2016 door een brommer geschept en klapt met haar hoofd tegen een stenen hond. De klap veroorzaakt hersentrauma. Ze verliest haar spraak en een gedeelte van haar geheugen.

In deze voorstelling onderzoekt Jantien de absurde wereld van haar hersenen.  Waar snelweg en puberteit opeens hetzelfde betekenen, waar woede ontstaat omdat niemand je begrijpt als je wat klanken uitstoot, maar ook een ruimere realiteit die nieuwe connecties creëert. Een hakkelende reis door de onlogica die is ontstaan en de zoektocht naar begrijpen en helderheid.

Iedere vijf minuten moest ik huilen omdat ik dacht dat ik een hond had vermoord is een absurdistisch taalballet over dat wat nu anders is

Concept & spel Jantien Fick Eindregie Silke van Kamp 

Te zien tijdens Likeminds Bedankt

Meisjes en Messen

De slechterik kennen we allemaal, maar over slechterinnen horen we minder. Het wordt met de paplepel ingegoten dat we bang moeten zijn voor mannen, maar niemand is bang voor vrouwen. Zijn vrouwen tot minder gewelddadige acties in staat of willen we niet zien hoe agressief zij ook kunnen zijn? In een duister komische carrousel zoekt Jantien Fick naar hoe we spreken over vrouwelijk gevaar en wat dit betekent voor onze beeldvorming en benadering van vrouwen. Met Meisjes en Messen toont Jantien haar kijk op geweld en haar geweldsfantasieën. Welke rol speelt haar lichaam daarbij en hoe kijken wij daarnaar?

Meisjes en Messen is een interdisciplinaire solovoorstelling over vrouwelijk daderschap. In een dialoog tussen muziek, lichaam en tekst belichaamt Jantien de samenkomst van actualiteit, geschiedenis en persoonlijke verhalen. Een speelse, zwart-komische performance over de afschuwwekkende maar ook fascinerende agressieve daden van vrouwen uit heden en verleden.

Meisjes en Messen is een coproductie met Theater Walhalla

Concept & spel: Jantien Fick
Regie: Silke van Kamp
Dramaturgie: Babette Kalker
Coaching: Liet Lenshoek
Decorontwerp: Django Walon
Muziek: Timon Persoon

speeldata

over

Jantien (1992) is danser, performer en theatermaker.
Sinds haar studies aan de dansacademie en theaterschool werkt ze in het theater, het uitgaanscircuit en als docent in Nederland en Duitsland. In haar werkt onderzoekt ze de potentie en het archief van het en haar eigen lichaam waarbij ze een probeert een fysieke ervaring op te roepen bij het publiek. Haar voorstellingen bevinden zich op het snijvlak van dans, beeldende kunst, performance en comedy.

Foto’s en video door Milan van Dril