Likeminds bedankt! 2019

Festival

Likeminds bedankt! 2019

Likeminds bedankt! komt er weer aan! Ons jaarlijkse festival om jullie – ons publiek – te bedanken. Dat doen we op 19 en 20 december in Amsterdam Noord met het allernieuwste, actueelste en eigenzinnigste werk van onze makers. 

Op 19 en 20 december zetten 6 inspirerende Likeminders bij Dansmakers een schijnwerper op onze angsten. Ze presenteren ontwapenende en heftige reflecties op de klimaatcrisis, de dood, dementie en de onderkant van het uitgaanscircuit.

4 nieuwe voorstellingen van makers die net komen kijken of al wat langer meedraaien. Maar allemaal zijn ze dwars en eigenzinnig en anders en poëtisch. De onderwerpen zijn hard en direct en noodzakelijk, de vormen zijn verrassend en nieuw en ontwapenend.

Voorstellingen

Opening Statement van Joeri Heegstra. Een schizofrene lecture performance over de crisis van onze verbeelding, oog in oog met de klimaatcrisis. Met Claire Bender en Samir Veen. 

DEATH van José Montoya en Dwayne Toemere. Over de dood kun je niets zinnigs zeggen. Dan maar een fysieke voorstelling vol goede bedoelingen. Niet te zwaar, want het moet wel leuk blijven.

Forever K-Hole van Edna Azulay en Diederik Kreike. Where your anxiety is fashionable and the void will be danceable.

Geen tijd te verliezen van Steff Geelen*. Met opa’s brein in de speeltuin. 

* Voor de voorstelling Geen tijd te verliezen is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. U kunt bij aankomst aangeven of u deze voorstelling wilt gaan zien.

Info en tickets

Locatie: Dansmakers
Gedempt Hamerkanaal 203, Amsterdam

20:00-22:30

Ticketprijs
Regulier: €13,50
Studenten Kunst/media: €5

Voor Likeminds bedankt! worden kaartjes verkocht per avond. Met 1 ticket ziet u dus alle 3 (wellicht 4 – zie hieronder) voorstellingen van die avond.  Het is niet mogelijk om een kaartje te kopen voor één performance. 

* De voorstelling Geen Tijd te verliezen zal te zien zijn tijdens de pauze en is optioneel. Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. U kunt bij aankomst aangeven of u deze voorstelling wilt gaan zien.

Tickets zijn hier verkrijgbaar.

Solo's Factory

Op 17 december laten de 4 jongeren uit onze Factory hun allereerste solo’s zien in De VerbroederIJ. Alle info over de solo’s is op deze pagina te vinden. 

Over de voorstellingen

Opening Statement

Opening Statement is een schizofrene lecture performance over de crisis van onze verbeelding, juist op het moment waarop dat die meest nodig is. We moeten de wereld ingrijpend veranderen om de ergste gevolgen van klimaatverandering af te wenden, maar hóe we dat moeten doen en welke andere wereld we daarvoor terug moeten krijgen, dat is een gedachte die vaak alleen maar verlamt. In Opening Statementgeven twee acteurs, Samir Veen en Claire Bender, al die bekvechtende stemmen in hun hoofd de ruimte om één voor één naar buiten te treden en zichzelf te verantwoorden. Al deze stemmen, variërend van Vooruitgangsfundamentalisten tot Doemscenaristen, vechten het uit in Opening Statement: een poging om in dit versplinterde koor van toekomstvisies een manier te vinden om de toekomst vorm te geven. Ze proberen het publiek te overtuigen van de zinloosheid, de mogelijkheid en de absolute noodzaak van een nieuw verhaal – en van hoe dat verhaal er misschien wel uit zou kunnen zien.

Door: Joeri Heegstra.
Met: Claire Bender en Samir Veen.
Met dank aan: Eli Rietveld en Sonja van Ojen.

Lees hier een interview met Joeri Heegstra over ‘Opening Statement’ 

DEATH 

Leven staat enerzijds tegenover dood: de staat van een voorheen levend wezen dat zichzelf niet meer in stand heeft kunnen houden; en anderzijds tegenover levenloos: de staat van een voorwerp dat nooit leven heeft gekend.

Over de dood kun je niets zinnigs zeggen.
Dan maar een fysieke voorstelling vol goede bedoelingen.
Niet te zwaar, want het moet wel leuk blijven.

Door: José Montoya en Dwayne Toemere

Lees hier een interview met José Montoya over ‘DEATH’ 

Fover K-hole

Forever K-Hole wordt een dystopisch toekomstbeeld over het zoeken naar de juiste trip, een antwoord op de opkomende rave-scene en millennialleed. Diederik en Edna onderzoeken de ‘meme-ified society’, waar je anxiety and depression fashionable zijn en we blijven hangen in een hol verhaal dat we over onszelf vertellen.
Ze laten zich onderdompelen in de decadentie van het nachtleven waar deze collectieve, dissociatieve leegte dreigt opgevuld te worden met nog meer leegte, vaak gepaard met excessief drugsgebruik.

Hoe kwetsbaar kunnen we écht zijn in de uitgeholde, soms rommelige, narcistische uitgaanswereld waarmee we de realiteit voor één nacht ontsnappen? Apparently, all we can do is talk about the night…

Door: Edna Azulay en Diederik Kreike
Eindregie: Lynn Schutter
Video ontwerp: Pleun Gremmen

Lees hier een interview met Edna Azulay & Diederik Kreike over ‘Forever K-hole’

Geen tijd te verliezen

Geen tijd te verliezen is iets tussen een poëtische uiteenzetting, een speeltuin en een experiment in. Met behulp van schijnbaar irrelevante voorwerpen, geluidsfragmenten, beelden en bewegingen probeert Steff inzicht te krijgen in het hoofd van haar demente opa en tegelijkertijd vraagtekens te plaatsen bij de waarheid, werkelijkheid en waarde van Standaardtijd.

Wat doe je als alles wat ooit bekend was van je vervreemdt?
Als de tijd plotseling op een hondje lijkt, dan weer een hoed, een bootje, een schildpad?
Als je probeert een lijn te tekenen, maar alsmaar in cirkels gaat?

Door: Steff Geelen

Lees hier een interview met Steff Geelen over ‘Geen tijd te verliezen’ 

Fotografie door Jean van Lingen